Ogólnotematyczne forum patriotów... :)
Jabłka pieczone z kremem migdałowym
Składniki:
* 4 duże jabłka
* 2 łyżki miodu
* 3-4 łyżki słodkiej śmietany
* Masło
* cynamon
Krem
* 100 g masła
* 4 łyżki cukru
* 100 g zmielonych migdałów
* 1 jajko
* 2 żółtka
Sposób przyrządzania:
Jabłkom delikatnie ścinamy „czapeczki" i wyjmujemy łyżką miąższ razem z gniazdami nasiennymi. Do rondla wlewamy miód i go karmelizujemy, następnie dolewamy śmietanę. Zagotowujemy i odstawiamy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy na puszystą białą masę i dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej wydrążony i drobno posiekany miąższ, oczywiście bez pestek. Wszystko razem krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Jabłka napełniamy kremem i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Po tym czasie jabłka wyjmujemy, przykrywamy „czapeczkami", posypujemy cynamonem i dekorujemy masą miodowo śmietanową i serwujemy.
Offline
jadłam to jest przepyszne... Tylko ja jadłam z masą z samego jabłka bez masła nie niebo w gębie i każdy jest w stanie to zrobić
Offline
KAZNODZIEJA
zrobilem to jednakze wyszlo mi za duzo masy i przez przypadek odkrylem ciekawa rzecz
Otoz krem ów można dodać do foremek od babeczek i uzyskujemy dzieki temu cos a'la sorbet Polecam obie wersje
Offline
Bobas
hmmm nabralam ochoty;D trzeba to bedzie przetestowac tym bardziej, ze juz tu osoby tez polecaja...
Offline