Jabłka pieczone z kremem migdałowym
Składniki: * 4 duże jabłka * 2 łyżki miodu * 3-4 łyżki słodkiej śmietany * Masło * cynamon
Krem * 100 g masła * 4 łyżki cukru * 100 g zmielonych migdałów * 1 jajko * 2 żółtka
Sposób przyrządzania: Jabłkom delikatnie ścinamy „czapeczki" i wyjmujemy łyżką miąższ razem z gniazdami nasiennymi. Do rondla wlewamy miód i go karmelizujemy, następnie dolewamy śmietanę. Zagotowujemy i odstawiamy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy na puszystą białą masę i dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej wydrążony i drobno posiekany miąższ, oczywiście bez pestek. Wszystko razem krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Jabłka napełniamy kremem i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Po tym czasie jabłka wyjmujemy, przykrywamy „czapeczkami", posypujemy cynamonem i dekorujemy masą miodowo śmietanową i serwujemy.
|