Lupe - 2010-02-07 11:47:31

Jabłka pieczone z kremem migdałowym

Składniki:

    * 4 duże jabłka
    * 2 łyżki miodu
    * 3-4 łyżki słodkiej śmietany
    * Masło
    * cynamon

Krem
    * 100 g masła
    * 4 łyżki cukru
    * 100 g zmielonych migdałów
    * 1 jajko
    * 2 żółtka

Sposób przyrządzania:
Jabłkom delikatnie ścinamy „czapeczki" i wyjmujemy łyżką miąższ razem z gniazdami nasiennymi. Do rondla wlewamy miód i go karmelizujemy, następnie dolewamy śmietanę. Zagotowujemy i odstawiamy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy na puszystą białą masę i dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej wydrążony i drobno posiekany miąższ, oczywiście bez pestek. Wszystko razem krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Jabłka napełniamy kremem i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Po tym czasie jabłka wyjmujemy, przykrywamy „czapeczkami", posypujemy cynamonem i dekorujemy masą miodowo śmietanową i serwujemy.

http://images46.fotosik.pl/236/c1290f7be65b5cad.jpg

www.san-news.pun.pl www.scaniatransportvs.pun.pl www.ekonomiczne.pun.pl www.topmuza.pun.pl www.granarutorpg.pun.pl