Ogólnotematyczne forum patriotów... :)
Moderator
Jak pomagacie włosom zregenerować się ?
Może któraś z Was używa maseczki woskowej, a do końcówek np. Biosilk - płynny jedwab...
a ja nie pielęgnuje Mam dobry szampon i odżywkę w jednym póki co mi to wystarcza bo ja ani nie prostuje włosów ani nie suszę także moje włoski maja sie dobrze
Moderator
ja tez nie prostuje, ale ostatnio troszkę chciałam je podreperować, bo 2 lata temu farbowałam na czarno, teraz mam brąz. Kupiłam maseczkę woskową i biosilk Zobaczymy,aaa i wczoraj zrobiłam sobie maseczkę jajeczną
Moderator
wiesz, jest ok, bo dodałam olejek migdałowy i teraz włosy mi pachną, a poza tym maseczkę się spłukuje po 30 min ja jeszcze umyłam makówkę
Moderator
no ja też rzadko używam odżywek w zasadzie to szampon taki najzwyklejszy,(za to lakier dosyć często )
Bobas
a ja i prostuje i susze - i niestety moje wlosy przechdza czesto terror <hehe>
ale jedwab polecam jak najbardziej! - nie tylko na zniszczone koncowki, ale dla polysku i delikatnosci wlosów
a to prosze Cie wytłumqcz mi jaki jedwab?
Bo jakoś nie wiem z czym to się je
Moderator
Biosilk to jedwab w plynie, nakładasz na dłonie niewielką kroplę, rozmarowywujesz i wmasowywujesz na wilgotne włosy
Ostatnio edytowany przez ally_mcbeal0 (2010-05-03 12:08:05)
Początkujacy
ja stosuje ten jedwab i jak najbardziej polecam-jest super. Co do maseczek to znam kilka przepisów:
Maseczka na włosy zniszczone
Ugnieć banan i zmieszaj go z łyżką miodu. Zmocz głowę ciepłą wodą i wmasuj odżywkę. Owiń włosy folią lub ręcznikiem i pozostaw na 20 minut. Spłucz maseczkę i umyj głowę szamponem. Włosy będą nawilżone i błyszczące.
Maseczka na przetłuszczające się włosy
Przygotuj pół szklanki mocnego naparu z łopianu. Przecedź go i wymieszaj z połową szklanki piwa. Dodaj sok z cytryny i kilka kropli witaminy A. Przygotowaną odżywkę nałóż na umyte i wysuszone włosy. Głowę przykryj czepkiem foliowym. Maseczkę spłucz po 3 godzinach. Zabieg powtarzaj raz na 2 tygodnie.
Maseczka na matowe włosy
Aby włosy matowe nabrały blasku, po umyciu należy nałożyć na nie pół szklanki miodu i udać się na krótki, dwudziestominutowy relaks z maseczka na głowie. Potem wystarczy włosy dobrze opłukać.
Maseczka odżywcza z aloesem
Liście aloesu umyj i zmiksuj z ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody. Dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Uzyskaną masę wetrzyj w skórę głowy i w wilgotne włosy. Owiń głowę czepkiem i ręcznikiem, po 20-30 minutach umyj włosy. Powtarzaj zabieg raz na tydzień przez dwa lub trzy miesiące.
Maseczka na włosy przesuszone
Przesuszonym włosom bardzo pomoże odżywka dostarczająca potasu i witamin. Rozgnieć banan i połącz go z łyżką miodu, aby powstała masa o konsystencji kremu. Nanieś ją na lekko zmoczone ciepłą wodą włosy oraz skórę głowy. Załóż na głowę woreczek foliowy, a na to ręcznik. Po 20 minutach spłucz maseczkę i umyj włosy szamponem. Już po kilku takich zabiegach twoje włosy staną się mniej suche i łatwiej będzie ci je rozczesać.
Wzmacniająca kuracja odżywcza
Weź 2 łyżeczki oczyszczonej nafty, łyżeczkę oleju rycynowego, sok wyciśnięty z cytryny oraz żółtko. Wymieszaj i utrzyj składniki do uzyskania konsystencji majonezu. Wmasuj preparat w skórę głowy, owiń folią i ręcznikiem, a po godzinie umyj włosy delikatnym szamponem. Kuracja powinna trwać co najmniej miesiąc, najlepiej stosować preparat codziennie.