Ogólnotematyczne forum patriotów... :)
Desery, czyli to co każdy lubi
W tym temacie będziemy dzielić się przepisami znalezionymi w sieci, własne pomysły itp., oraz wymieniać spostrzeżenia i uwagi, komentarze do poszczególnych przepisów
Poziomkowa herbata z lodami
Składniki:
2 jajka podzielone + 4 żółtka,
30 ml mleka,
30 ml ubitej śmietany,
25 dag cukru,
4 saszetki Herbaty Irving Tea Cocktails Poziomki z nutą Wanilii
Karmel poziomkowy:
18 dag drobnego,
białego cukru,
70 ml wody,
szczypta startego kamienia winnego,
250 g poziomek,
Przygotowanie:
Włożyć torebki z herbatą do rondelka, zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć przez 5 min. W misce utrzeć 6 żółtek z drobnym cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Po zaparzeniu herbaty wyjąć torebki, dodać mleko i szybko doprowadzić do wrzenia. Gorącą herbatę z mlekiem wlewać powoli do ubitych żółtek, stale, delikatnie mieszając. Następnie przelać mieszaninę do garnka, lekko podgrzać, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać tak długo, aż mikstura zgęstnieje i będzie przywierała do łyżki. Gotową miksturę przelać do pucharków, wystudzić, zmrozić. Osobno ubić na sztywno pianę i lekko zamrozić. Utrzeć na sztywno białka, dodać lody i przełożyć do zamrożenia. Pół gęste lody wymieszać ze śmietaną i zamrozić (ok. 3 godz.) Przygotować poziomkowy karmel. Natłuścić formę do pieczenia. Wymieszać cukier z wodę w rondlu i lekko podgrzać, stale mieszają, aż się cukier rozpuści. Dodać roztarty kamień winny, doprowadzić do wrzenia i gotować syrop w temp. 150 C albo, aż syrop będzie spadał twardymi kroplami do kubka z zima wodą. Zestawić z ognia. Zanurzać poziomki w karmelu i przełożyć na natłuszczoną blachę do stwardnienia. Wyjąć lody z zamrażalnika na 30 minut przed podaniem, dla zmiękczenia. Podawać z poziomkami.
irvingtea.com
Offline
Bobas
deser czyli CZEEEEKOLAAAAAAAAAAAADA ! i wszystlo co z nia zwiazane
Offline
a ja do tej czekolady dodałabym jeszcze bitą śmietanę i lecim
Offline
a ja uwielbiam mrożoną kawę z lodami i bita śmietaną a robi się jak tak:
Parzymy w kubku mocną kawę i słodzimy ją by była słodka. Czekamy aż zrobi się zimna. W między czasie nakładamy do wysokich szklanek gałki lodu (najlepiej waniliowe, czekoladowe lub ich mieszanki). Potem nalewamy po ściance szklanki zimną kawę (ok 1/3), następnie wlewamy także po ściance szklanki zimne mleko, by zrobiły się dwie warstwy. I gotowe. Można także iść na łatwiznę i kupić mrożona kawę w saszetce i zalać to tylko mlekiem.
Offline
dlaczego nigdy mi nie wychodza dwie warstwy kawy ? Z late mam to samo ...
Offline
bo to trzeba powoli i po ściance szklanki
ostatnio mi wyszło, ale wzięłam mleko kondensowane
sama nie wiem czy robi to jakąś różnice jakie jest mleko, więc chyba powinno wyjść
Offline
ehh no tak a ja z góry garnkiem a będę ćwiczyła Może po 40-stce w końcu się uda
Offline
Bobas
ŁABĘDZI PUCH
http://www.ciasta.net/labedzi-puch.php
mmmmmmmmm - pychota! ostatnio wraz z mama zrobilysmy
poczatkowo nie bylam pewna czy te bulki to dobry pomysł hahaha
ale one sprawiaja ze ciasto jest tak syte, ze za duzo nie zjesz
Offline