Ogólnotematyczne forum patriotów... :)
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
* 1 główka młodej kapusty
* 200 g świeżego ogórka
* pęczek dymki
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka posiekanego koperku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 30 ml oleju lub oliwy
* sól, cukier, pieprz
Sposób przyrządzania:
Z główki kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Następnie kapustę myjemy, osączamy i drobno szatkujemy. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub cienko obieramy i ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę kroimy w pół-plastry, a szczypior i koperek siekamy. Mieszamy w salaterce ogórka, kapustę, cebulę i koperek. Z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw robimy sos, którym polewamy surówkę. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną dymką.
Offline