Ogólnotematyczne forum patriotów... :)
Warzywa gotowane z tartą bułeczką
Składniki:
* do wyboru: pory, kalafior, szparagi, kapusta włoska, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kalarepka, brokuły, zielony groszek
* bułka tarta
* masło
* sól
Sposób przyrządzania:
Podaje się w ten sposób za granicą: pory, kalafiory, szparagi i kapustę włoską ugotowane w lekko posolonej i osłodzonej do smaku wodzie. Po ugotowaniu do miękkości i odcedzeniu, warzywa polewa się na półmisku drobno utartą bułką, podrumienioną na maśle. Możemy sobie zaserwować w ten sposób dodatkowo młodą marchewkę, fasolkę szparagową, kalarepkę, brokuły, kalafiory, zielony groszek, pory i inne pyszne warzywa, jakie tylko przyjdą nam do głowy. Ważne jest żeby przygotować sobie na każdy kilogram świeżych warzyw około 100 g masła i 2 łyżki tartej bułki. Całość można dodatkowo posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Fantastyczne na świeżym powietrzu z kwaśnym mlekiem!
Offline