Ogólno tematyczne forum patriotów

Ogólnotematyczne forum patriotów... :)

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

  • Index
  •  » Kuchnia
  •  » Kolorowe zupy dla początkujących [błyskawiczne]

#1 2010-02-07 19:47:46

 Lupe

Moderator

1677985
Skąd: woj. łódzkie
Zarejestrowany: 2010-02-07
Posty: 1344

Kolorowe zupy dla początkujących [błyskawiczne]

Kolorowe zupy dla początkujących - marchwiowa, groszkowa i krem z selera (BŁYSKAWICZNE!)
Gęste, kolorowe zupy o konsystencji kremu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Bogate w substancje odżywcze, szybko sycą i dodają energii. Zasmakują Tobie i twoim bliskim.

Aromatyczna marchwianka

Kilka marchewek (około kilograma), ćwierć kostki masła, kawałek imbiru, gałka muszkatołowa, pieprz, kieliszek soku z cytryny, kostka rosołowa warzywna, 2 szklanki
mleka kokosowego

Umytą i obraną marchewkę pokrój w kostkę. W garnku ropuść masło, dodaj pieprz i marchewkę. Podsmaż. Utrzyj trochę imbiru i kostki muszkatołowej. Wlej do garnka bulion warzywny i gotuj aż marchewka zmięknie. Wlej mleko kokosowe i sok z cytryny, zmiksuj. Można podawać!

Groszkowy mus


500 g groszku mrożonego, kostka rosołowa ziele angielskie+liść laurowy, pół kulki mozarelli, 2 łyżki pesto zielonego, szczypta bazylii suszonej

Ugotuj groszek w wywarze do miękkości (około 10 minut), pokrój mozarellę w kostkę i wrzuć ją do miksera. Dolej ugotowany groszek wraz z wywarem, dodaj pesto i przyprawy. Dokładniej zmiksuj. Możesz posypać prażonymi migdałami. Gotowe!

Krem z selera

2 średnie selery, 3 ziemniaki, ćwierć kostki masła, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, śmietana, pestki dyni, kostka rosołowa warzywna

Podpiecz selera przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu ostudź go, obierz i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i także pokrój drobno. W garnku rozpuść masło wraz z pieprzem i gałką muszkatołową, dorzuć selera i duś 10 minut. Potem dorzuć ziemniaki i zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj przez kwadrans wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przygotuj mikser. Wyjmij z zupy liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj dokładnie. Dodaj 2 łyżeczki
śmietany. Możesz posypać prażonymi pestakami dyni. Smacznego! (Dobrze komponuje się także z odrobiną posiekanej natki pietruszki)

http://static.papilot.pl/img/635/0/Zupa-krem12106761.JPG

Ostatnio edytowany przez Lupe (2010-02-07 19:48:19)


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/39/39368n1b2x3prdz.gif"Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło."
                                                       ...Gabriel García Márquez

Offline

 
  • Index
  •  » Kuchnia
  •  » Kolorowe zupy dla początkujących [błyskawiczne]

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.siatkarskagrupa.pun.pl www.chalupnik.pun.pl www.pory-roku.pun.pl www.filangur.pun.pl www.mistrzowiewf.pun.pl