Ogólnotematyczne forum patriotów... :)
Koktajle
Koktajl to idealna, lekka propozycja na wiosenne i letnie przekąski. Doskonały zarówno na samotnie jedzone śniadanie, jak i wykwintne przyjęcie dla wielu osób. Przyrządzany na zimno lub na ciepło. Zawsze w mgnieniu oka.
Koktajl bananowo-truskawkowy
Czas przygotowania: 2 min
Wartość kaloryczna porcji: 140 kcal
Składniki na 6 porcji:
500 g mrozonych lub świeżych truskawek,
3 banany,
3 gałki lodów waniliowych,
400 ml mleka
Wykonanie:
Lekko rozmrożone lub świeże truskawki zmiksować w naczyniu miksującym (czas: 10 s; obroty: 7). Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy). Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym (czas: 20 s; obroty: 7). Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.
Lemoniada z szampana
Czas przygotowania: 3 min
Wartość kaloryczna porcji: 160 kcal
Składniki na 8 porcji:
4 cytryny ze skórką (pokrojone w ćwiartki),
500 g szampana lub wina musującego,
800 g kostek lodu,
200 g cukru
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć cytryny, wlać szampana, przytrzymać ręką miarkę MT i nacisnąć 6 do 8 razy przycisk TURBO. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, przecedzić płyn do dzbanka, odstawić. Wyjąć koszyczek, naczynie miksujące opróżnić i przepłukać wodą. Do naczynia miksującego włożyć kostki lodu, cukier, wlać przecedzony płyn, wymieszać (czas: 30 s; obroty: 5). Przelać do szklanek, podawać ze słomką, bezpośrednio po przygotowaniu.
Mix jogurtowo – ziołowy
Czas przygotowania: 5 min
Wartość kaloryczna porcji: 80 kcal
Składniki na 4 porcje:
½ pęczka natki pietruszki,
½ pęczka koperku bez łodyżek,
1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej,
1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym,
½ pęczka posiekanego szczypiorku,
350 g jogurtu light,
szczypta soli,
szczypta białego pieprzu,
kilka kropli sosu tabasco,
100 g świeżej czerwonej papryki,
4 wykałaczki
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić (czas: 3 s; obroty: 8). Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać (czas: 5 s; obroty: 5). Spróbować i ewentualnie doprawić. Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki. Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.
Koktajl piękności
Składniki:
2 saszetki białej herbaty,
500 g wody,
50 g migdałów,
100 g mrożonych truskawek,
1 obrana cytryna (bez pestek),
1 dojrzały banan,
1 obrane mango,
30 g miodu
Wykonanie:
Herbatę zaparzyć w 500 g wody, odstawić do ostygnięcia, migdały sparzyć i obrać. Do naczynia miksującego włożyć migdały, zemleć (czas: 10 s; obroty: 10). Dodać truskawki, zmiksować (czas: 7 s; obroty: 10). Dodać pozostałe owoce i miód, zmiksować (czas: 15 s; obroty: 10). Dolać herbatę, zmiksować (czas: 40 s; obroty: 10).
papilot.pl
Offline
Bobas
mmmm na ten babanowo-truskawkowy to nabralam ochoty:D
ale za to b oryginalny ten z szampanem...
Offline
oj tak ten koktajl bananowo truskawkowy ... c\niech tylko truskawki będą to uhhh
Offline
Bobas
10 ODLOTOWYCH KOKTAJLI NA LATO
Szampański koktajl No 5
Wynalazł go Tony Conigliaro, szef londyńskiego baru Shochu Lounge, znany z przyrządzania najlepszych drinków w Wielkiej Brytanii. Aromat tego napoju przypomina perfumy Chanel No 5. – Gdy go pijesz, najpierw wyczuwasz owocowe nuty, a później przeważają cięższe tony, jak np. drewno sandałowe – mówi Tony Conigliaro
Bellini z dzikich truskawek
Tony Conigliaro przygotował ten drink wzorując się na metodach francuskiego chemika, Hervé’go Thisa, obsesyjnie weryfikującego kuchenne rytuały. Barman stworzył ten koktajl na bazie dzikich truskawek pojawiających się pod koniec sierpnia. Odtworzył efemeryczny smak tych owoców mieszając zwykłe truskawki, wodę z kwiatu pomarańczy, cytryny i cukier. Całości dopełnił olejkiem neroli, pozyskiwanym z kwiatów gorzkiej pomarańczy. Olejek ten sprawia, że napój ma charakterystyczny cytrusowy zapach. Woń ta budzi u brytyjskiego barmana wspomnienia z dzieciństwa oraz z odwiedzin we Włoszech, w ojczyźnie jego ojca. Conigliaro odwiedzał ten kraj w okresie, gdy rozkwitały pomarańcze. To Bellini trafiło do letniego menu hotelu The Connaught.
Nowoorleański Fizz z Białej Czekolady i sproszkowanej japońskiej herbaty matcha
Uchodzący za guru koktajli Nick Strangeway skorzystał z pomocy słynnej fabryki czekolady Artisan du Chocolat przy wyciskaniu tej mikstury z ziaren kakaowca. Zrobił to w taki sposób, by w drinku nie dominował smak kremu kakaowego. Powstałe w ten sposób blade Bellini jest interesującą kombinacją smaku Prosecco oraz soku z pulpy kakaowca właściwego. – Jest ono niezwykle delikatne, lekkie i wakacyjne – mówi Strangeway.
Jednak w Nowoorleańskim Fizzie najpiękniejsze są matcha i biała czekolada. Pracując nad tą mieszanką, koneser alkoholi inspirował się drinkiem Ramos Fizz, którym zachwycił się podczas odwiedzin w Luizjanie. Strangeway zrobił swój koktajl ze schłodzonej białej czekolady, zielonej herbaty matcha, ginu i soku cytrynowego. Dodał do niego odrobinę białka, dzięki czemu napój stał się pienisty. Osoby przygotowujące ten koktajl powinny dokładnie potrząsać mieszanką tak, by ciecz zmieniła się w emulsję. - Pod koniec otrzymujecie gładki drink, podobny do mlecznego shake’a – tłumaczy Nick.
Rebujito
Gdy słynny hiszpański barman Tobias Blazquez-Garcia opowiada o swoim Rebujito, słuchacze mają wrażenie, że ten drink jest nie tylko przepyszny, lecz także seksowny i artystyczny. Koktajl ten ma w sobie przejrzystość ginu, kolor limonki, lance trawy cytrynowej, pływającej tuż obok słomki, dzięki temu czujesz zapach tej rośliny za każdym razem, kiedy bierzesz łyka.
Hiszpan, pracujący obecnie w londyńskim barze Pichito Tapas, stworzył całą serię drinków jednoczących ludzkie zmysły na okres lata. Jego Rebujito przenosi klasyczne hiszpańskie koktajle do brytyjskiej stolicy. To szprycer z wytrawnej sherry, zmieszanej z lodem oraz lemoniadą. Blazquez-Garcia przygotował prostą mieszankę świeżej cytryny, cukru, wody sodowej, wytrawnej sherry typu fino oraz skórkami z cytryny i limonki. Zanim zaczniecie pić, weźcie głęboki oddech i delektujcie się zapachem tego napoju.
Wiśniowy Sling
Ten podawany w hotelu The Connaught koktajl łączy łatwe do odgadnięcia składniki: likiery maschino oraz wiśniowy, sok ananasowy oraz wodę sodową z takimi ingrediencjami, na jakie byś nie wpadł. Chodzi o cukier cynamonowy oraz sochu, japońską wódkę produkowaną z batatów, ziemniaków, ryżu, jęczmienia, gryki, prosa lub kukurydzy. Alkohol ten jest mocniejszy od sake, lecz słabszy od spirytusu. Wiśniowy Sling powinien być podawany w długiej szklance i ozdobiony wisienką.
Rabarbarowa Biała Dama
To dzieło Kenny'ego Boyle'a, barmana z londyńskiej restauracji Canteen. Anglik unowocześnił smak klasycznej Białej Damy, czyli mocnej mieszanki ginu, Cointreau i soku z cytryny, dodając do niej rabarbar. – Roślina ta dodaje temu drinkowi odświeżającego smaku i brytyjskiego charakteru. Na początku roku korzystamy z delikatnego, różowego rabarbaru hodowanego w szklarniach, później przerzucamy się na mocniejszą, zieloną odmianę rosnącą na świeżym powietrzu. Oba gatunki smakują znakomicie – uważa Boyle.
Tajski Chłopak Białej Damy
Kolejna wersja Białej Damy, podawana w restauracji Tiger Lilly w Edynburgu. Ten drink odkrywa nowe smaki dzięki listkom limonki kafir oraz domowego syropu imbirowego. Ten podawany w szklankach do martini napój dekorowany jest listkiem limonki.
Mai Tai
Inna wersja klasycznego koktajlu, serwowana w Tiger Lilly. – Po prostu dodajemy do niego morelowego smaku – mówi Jamie MacDonald. Opracował mieszankę rumu Mount Gay, świeżego soku z cytryny i limonki, morelowej brandy, migdałowego syropu oraz świeżych moreli. Należy podawać ją z pokruszonym lodem, w szklance ozdobionej miętą. – Taki napój mógłby zostać zaserwowany przez barmana w hawajskiej koszuli – zauważa Jamie MacDonald.
Lady Herbajana
- Pracując nad tym drinkiem inspirowaliśmy się koktajlem Mojito. Zmieszaliśmy go z najlepszą meksykańską tequilą i dodaliśmy do tej mieszanki zieloną herbatę. W ten sposób stworzyliśmy odświeżający koktajl na lato – wyjaśnia Danny Murphy z londyńskiego baru Metropolitan. Zasugerował, by przygotowując ten napój sięgnąć po Patron Reposado, czyli po smakową tequilę oraz po francuski likier Pomme Verte.
Mojito z passiflorą
Ten drink musi być zrobiony ze świeżo wyciśniętych owoców – podkreśla Judd Shaw-Gray, barman z baru Presidents w country klubie Stoke Park. To unowocześnione Mojito jest mieszanką passiflory, owocu o nieco cierpkim smaku, limonki, mięty oraz Bacardi. Judd radzi domorosłym barmanom, by przechowywali owoce w lodówce lub w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku
Offline
Początkujacy
musze koniecznie wypróbować ten koktajl piękności!!!!!
Offline
KAZNODZIEJA
bez alkoholu nie pije
Offline