Kolorowe zupy dla początkujących - marchwiowa, groszkowa i krem z selera (BŁYSKAWICZNE!) Gęste, kolorowe zupy o konsystencji kremu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Bogate w substancje odżywcze, szybko sycą i dodają energii. Zasmakują Tobie i twoim bliskim.
Aromatyczna marchwianka
Kilka marchewek (około kilograma), ćwierć kostki masła, kawałek imbiru, gałka muszkatołowa, pieprz, kieliszek soku z cytryny, kostka rosołowa warzywna, 2 szklanki mleka kokosowego
Umytą i obraną marchewkę pokrój w kostkę. W garnku ropuść masło, dodaj pieprz i marchewkę. Podsmaż. Utrzyj trochę imbiru i kostki muszkatołowej. Wlej do garnka bulion warzywny i gotuj aż marchewka zmięknie. Wlej mleko kokosowe i sok z cytryny, zmiksuj. Można podawać!
Groszkowy mus
500 g groszku mrożonego, kostka rosołowa ziele angielskie+liść laurowy, pół kulki mozarelli, 2 łyżki pesto zielonego, szczypta bazylii suszonej
Ugotuj groszek w wywarze do miękkości (około 10 minut), pokrój mozarellę w kostkę i wrzuć ją do miksera. Dolej ugotowany groszek wraz z wywarem, dodaj pesto i przyprawy. Dokładniej zmiksuj. Możesz posypać prażonymi migdałami. Gotowe!
Krem z selera
2 średnie selery, 3 ziemniaki, ćwierć kostki masła, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, śmietana, pestki dyni, kostka rosołowa warzywna
Podpiecz selera przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu ostudź go, obierz i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i także pokrój drobno. W garnku rozpuść masło wraz z pieprzem i gałką muszkatołową, dorzuć selera i duś 10 minut. Potem dorzuć ziemniaki i zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj przez kwadrans wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przygotuj mikser. Wyjmij z zupy liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj dokładnie. Dodaj 2 łyżeczki śmietany. Możesz posypać prażonymi pestakami dyni. Smacznego! (Dobrze komponuje się także z odrobiną posiekanej natki pietruszki)
|