Koktajle
Koktajl to idealna, lekka propozycja na wiosenne i letnie przekąski. Doskonały zarówno na samotnie jedzone śniadanie, jak i wykwintne przyjęcie dla wielu osób. Przyrządzany na zimno lub na ciepło. Zawsze w mgnieniu oka.
Koktajl bananowo-truskawkowy Czas przygotowania: 2 min Wartość kaloryczna porcji: 140 kcal
Składniki na 6 porcji: 500 g mrozonych lub świeżych truskawek, 3 banany, 3 gałki lodów waniliowych, 400 ml mleka
Wykonanie: Lekko rozmrożone lub świeże truskawki zmiksować w naczyniu miksującym (czas: 10 s; obroty: 7). Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy). Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym (czas: 20 s; obroty: 7). Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.
Lemoniada z szampana Czas przygotowania: 3 min Wartość kaloryczna porcji: 160 kcal
Składniki na 8 porcji: 4 cytryny ze skórką (pokrojone w ćwiartki), 500 g szampana lub wina musującego, 800 g kostek lodu, 200 g cukru
Wykonanie: Do naczynia miksującego włożyć cytryny, wlać szampana, przytrzymać ręką miarkę MT i nacisnąć 6 do 8 razy przycisk TURBO. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, przecedzić płyn do dzbanka, odstawić. Wyjąć koszyczek, naczynie miksujące opróżnić i przepłukać wodą. Do naczynia miksującego włożyć kostki lodu, cukier, wlać przecedzony płyn, wymieszać (czas: 30 s; obroty: 5). Przelać do szklanek, podawać ze słomką, bezpośrednio po przygotowaniu.
Mix jogurtowo – ziołowy Czas przygotowania: 5 min Wartość kaloryczna porcji: 80 kcal
Składniki na 4 porcje: ½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka koperku bez łodyżek, 1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej, 1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym, ½ pęczka posiekanego szczypiorku, 350 g jogurtu light, szczypta soli, szczypta białego pieprzu, kilka kropli sosu tabasco, 100 g świeżej czerwonej papryki, 4 wykałaczki
Wykonanie: Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić (czas: 3 s; obroty: 8). Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać (czas: 5 s; obroty: 5). Spróbować i ewentualnie doprawić. Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki. Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.
Koktajl piękności
Składniki: 2 saszetki białej herbaty, 500 g wody, 50 g migdałów, 100 g mrożonych truskawek, 1 obrana cytryna (bez pestek), 1 dojrzały banan, 1 obrane mango, 30 g miodu
Wykonanie: Herbatę zaparzyć w 500 g wody, odstawić do ostygnięcia, migdały sparzyć i obrać. Do naczynia miksującego włożyć migdały, zemleć (czas: 10 s; obroty: 10). Dodać truskawki, zmiksować (czas: 7 s; obroty: 10). Dodać pozostałe owoce i miód, zmiksować (czas: 15 s; obroty: 10). Dolać herbatę, zmiksować (czas: 40 s; obroty: 10). papilot.pl
|