Lupe - 2010-05-13 20:31:53

Koktajle



Koktajl to idealna, lekka propozycja na wiosenne i letnie przekąski. Doskonały zarówno na samotnie jedzone śniadanie, jak i wykwintne przyjęcie dla wielu osób. Przyrządzany na zimno lub na ciepło. Zawsze w mgnieniu oka.

Koktajl bananowo-truskawkowy
Czas przygotowania: 2 min
Wartość kaloryczna porcji: 140 kcal

Składniki na 6 porcji:
500 g mrozonych lub świeżych truskawek,
3 banany,
3 gałki lodów waniliowych,
400 ml mleka

Wykonanie:
Lekko rozmrożone lub świeże truskawki zmiksować w naczyniu miksującym (czas: 10 s; obroty: 7). Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy). Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym (czas: 20 s; obroty: 7). Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.

Lemoniada z szampana
Czas przygotowania:
3 min
Wartość kaloryczna porcji: 160 kcal

Składniki na 8 porcji:
4 cytryny ze skórką (pokrojone w ćwiartki),
500 g szampana lub wina musującego,
800 g kostek lodu,
200 g cukru

Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć cytryny, wlać szampana, przytrzymać ręką miarkę MT i nacisnąć 6 do 8 razy przycisk TURBO. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, przecedzić płyn do dzbanka, odstawić. Wyjąć koszyczek, naczynie miksujące opróżnić i przepłukać wodą. Do naczynia miksującego włożyć kostki lodu, cukier, wlać przecedzony płyn, wymieszać (czas: 30 s; obroty: 5). Przelać do szklanek, podawać ze słomką, bezpośrednio po przygotowaniu.

Mix jogurtowo – ziołowy
Czas przygotowania: 5 min
Wartość kaloryczna porcji: 80 kcal

Składniki na 4 porcje:
½ pęczka natki pietruszki,
½ pęczka koperku bez łodyżek,
1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej,
1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym,
½ pęczka posiekanego szczypiorku,
350 g jogurtu light,
szczypta soli,
szczypta białego pieprzu,
kilka kropli sosu tabasco,
100 g świeżej czerwonej papryki,
4 wykałaczki

Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić (czas: 3 s; obroty: 8). Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać (czas: 5 s; obroty: 5). Spróbować i ewentualnie doprawić. Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki. Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.

Koktajl piękności

Składniki:

2 saszetki białej herbaty,
500 g wody,
50 g migdałów,
100 g mrożonych truskawek,
1 obrana cytryna (bez pestek),
1 dojrzały banan,
1 obrane mango,
30 g miodu

Wykonanie:
Herbatę zaparzyć w 500 g wody, odstawić do ostygnięcia, migdały sparzyć i obrać. Do naczynia miksującego włożyć migdały, zemleć (czas: 10 s; obroty: 10). Dodać truskawki, zmiksować (czas: 7 s; obroty: 10). Dodać pozostałe owoce i miód, zmiksować (czas: 15 s; obroty: 10). Dolać herbatę, zmiksować (czas: 40 s; obroty: 10).
papilot.pl

www.nilfn.pun.pl www.wza.pun.pl www.klasainf.pun.pl www.booking.pun.pl www.dbpo.pun.pl