I wersja:
Składniki: - 1/2 kg piersi z kurczaka, - 50g masła, - 150 ml jogurtu naturalnego, - 2 cebule, - 15g curry, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 3 lub wiecej z±bków czosnku.
Jak przyrz±dzić? Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać czosnek i udusić razem na ma¶le nie rumieni±c. Po przestudzeniu doddać jogurt, curry i koncentrat pomidorowy. Umyć piersi z kurczaka i pokroic na kawałki. Zalać przygotowanym sosem curry i dostawić na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Następnie dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Jak podawać? Podawać z ryżem.
II wersja
Składniki: - 50 dag filetów z kurczaka, - 2 łyżki m±ki, - 4 łyżki oleju, - 2 ¶rednie cebule, - pół cytryny, - 1-2 łyżeczki curry, - 1/2 litra bulionu, - 1 szklanka ¶mietany, - 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej, - sól.
Jak przyrz±dzić? Kurczaka pokroić w grub± kostkę, posypać sol± i łyżeczk± curry. Kawałki mięsa obtoczyć w m±ce(zwykłej) i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 min. a następnie wyj±ć. Na oleju zeszklić pokrojon± cebulę, lekko oprószyć curry a następnie wlać bulion. Włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i podprawić sos m±k± ziemniaczan± wymieszan± ze ¶mietan±, zamieszać i chwilę podgotować.
Potrzebne przybory: Deska do krojenia, nóż, patelnia z głębokim dnem lub rondelek.
Jak podawać? Ja to wykładam bezpo¶rednio na talerz i jem ze ¶wieżym chlebkiem posmarowanym masłem. Pychaaaa!
Uwagi: Zamiast cytryny może być kwasek cytrynowy, a zamiast ¶mietany jogurt naturalny (wtedy jest mniej kaloryczne). (kafeteria. pl)
Osobiscie zrobilem obie wersje i wole wersje II podczas gdy reszta rodziny wersje I. Tak wiec musicie sami zdecydowac co jest lepsze :D
|