Lupe - 2010-02-16 21:56:36

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/1011/glowne/s1271677339.jpgSurówka z młodej kapusty

Składniki:

    * 1 główka młodej kapusty
    * 200 g świeżego ogórka
    * pęczek dymki
    * 2 ząbki czosnku
    * 1 łyżka posiekanego koperku
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * 30 ml oleju lub oliwy
    * sól, cukier, pieprz

Sposób przyrządzania:
Z główki kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Następnie kapustę myjemy, osączamy i drobno szatkujemy. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub cienko obieramy i ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę kroimy w pół-plastry, a szczypior i koperek siekamy. Mieszamy w salaterce ogórka, kapustę, cebulę i koperek. Z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw robimy sos, którym polewamy surówkę. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną dymką.

www.odk1.pun.pl www.malyglod.pun.pl www.herbstazachod.pun.pl www.sbt.pun.pl www.budownictwo3.pun.pl