Surówka z młodej kapusty
Składniki: * 1 główka młodej kapusty * 200 g świeżego ogórka * pęczek dymki * 2 ząbki czosnku * 1 łyżka posiekanego koperku * 1 łyżka soku z cytryny * 30 ml oleju lub oliwy * sól, cukier, pieprz
Sposób przyrządzania: Z główki kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Następnie kapustę myjemy, osączamy i drobno szatkujemy. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub cienko obieramy i ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę kroimy w pół-plastry, a szczypior i koperek siekamy. Mieszamy w salaterce ogórka, kapustę, cebulę i koperek. Z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw robimy sos, którym polewamy surówkę. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną dymką.
|