Lupe - 2010-02-16 21:55:13

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/1009/glowne/s1500719178.jpgMizeria

Składniki:

    * 500 g ogórków
    * 125 ml śmietany
    * sok z połowy cytryny
    * pół łyżeczki cukru pudru
    * 1 łyżeczka zielonego koperku
    * pieprz
    * sól

Sposób przyrządzania:
Ogórki myjemy, obieramy cienko ze skórki i jeśli są młode albo mamy ogórki wężowe, to od razu kroimy je w plasterki lub półplasterki. Starsze ogórki musimy przekroić na pól i usunąć z nich pestki. Po pokrojeniu posypujemy je solą (najlepiej położyć je na sicie i obciążyć, lub po prostu po kwadransie odciskamy sok.) Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Można dodać soli do smaku, ale pamiętajmy, ze w ogórkach mogło pozostać trochę soli. Polewamy ogórki śmietaną i posypujemy pieprzem. Mieszamy.

www.yurots.pun.pl www.polozne2010.pun.pl www.forumrp.pun.pl www.ffff00ff0000.pun.pl www.gmpforever.pun.pl