Mizeria
Składniki: * 500 g ogórków * 125 ml śmietany * sok z połowy cytryny * pół łyżeczki cukru pudru * 1 łyżeczka zielonego koperku * pieprz * sól
Sposób przyrządzania: Ogórki myjemy, obieramy cienko ze skórki i jeśli są młode albo mamy ogórki wężowe, to od razu kroimy je w plasterki lub półplasterki. Starsze ogórki musimy przekroić na pól i usunąć z nich pestki. Po pokrojeniu posypujemy je solą (najlepiej położyć je na sicie i obciążyć, lub po prostu po kwadransie odciskamy sok.) Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Można dodać soli do smaku, ale pamiętajmy, ze w ogórkach mogło pozostać trochę soli. Polewamy ogórki śmietaną i posypujemy pieprzem. Mieszamy.
|