Lupe - 2010-02-16 21:50:25

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/1005/glowne/s1446312666.jpgSałata z ogórkiem

Składniki:

    * 1 główka sałaty
    * 200 g świeżego ogórka
    * 30 g bryndzy
    * po 1 łyżce świeżych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku
    * 1 łyżeczka świeżego tymianku lub oregano
    * 2 ząbki czosnku
    * 30 ml oliwy lub oleju
    * sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Sałatę płuczemy, oddzielamy od siebie liście, osuszamy i rwiemy do salaterki. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki. Mieszamy ze sobą posiekane zioła, posiekany czosnek, sól, pieprz i olej. Łączymy ze sobą sałatę, ogórka, pokruszoną bryndzę. Zalewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy. Do tej sałatki z powodzeniem możemy dodać również inne nowalijki i zioła: rzodkiewkę, świeże pomidory, zielony groszek, wreszcie świeże liście mniszka lekarskiego. Sos także możemy dowolnie komponować, dodając trochę cukru lub miodu, sok z cytryny, czy ocet winny.

www.nilfn.pun.pl www.booking.pun.pl www.dbpo.pun.pl www.martwa-ziemia.pun.pl www.klasainf.pun.pl