Sałata z ogórkiem
Składniki: * 1 główka sałaty * 200 g świeżego ogórka * 30 g bryndzy * po 1 łyżce świeżych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku * 1 łyżeczka świeżego tymianku lub oregano * 2 ząbki czosnku * 30 ml oliwy lub oleju * sól, pieprz
Sposób przyrządzania: Sałatę płuczemy, oddzielamy od siebie liście, osuszamy i rwiemy do salaterki. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki. Mieszamy ze sobą posiekane zioła, posiekany czosnek, sól, pieprz i olej. Łączymy ze sobą sałatę, ogórka, pokruszoną bryndzę. Zalewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy. Do tej sałatki z powodzeniem możemy dodać również inne nowalijki i zioła: rzodkiewkę, świeże pomidory, zielony groszek, wreszcie świeże liście mniszka lekarskiego. Sos także możemy dowolnie komponować, dodając trochę cukru lub miodu, sok z cytryny, czy ocet winny.
|