Lupe - 2010-02-16 21:43:39

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/1021/glowne/s953259141.jpgRatatouille na zimno

Składniki:

    * 500 g ugotowanego makaronu (muszelki lub kokardki)
    * 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki)
    * 2 różnokolorowe papryki
    * po 1 kabaczku, cukini, bakłażanie
    * 2 cebule
    * 4 ząbki czosnku
    * sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego
    * 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
    * 100 ml oliwy
    * świeży lub suszony tymianek, świeża bazylia, natka pietruszki
    * sól, pieprz
    * ew. 10 oliwek

Sposób przyrządzania:
Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i czekamy przez pół godziny, żeby się „spocił”. Wtedy obsuszamy go na bibule i dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy są już podsmażone, wsypujemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem i oliwkami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możemy dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skórkę cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

www.malyglod.pun.pl www.herbstazachod.pun.pl www.bti.pun.pl www.budownictwo3.pun.pl www.odk1.pun.pl