Ratatouille na zimno
Składniki: * 500 g ugotowanego makaronu (muszelki lub kokardki) * 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki) * 2 różnokolorowe papryki * po 1 kabaczku, cukini, bakłażanie * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego * 100 ml czerwonego, wytrawnego wina * 100 ml oliwy * świeży lub suszony tymianek, świeża bazylia, natka pietruszki * sól, pieprz * ew. 10 oliwek
Sposób przyrządzania: Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i czekamy przez pół godziny, żeby się „spocił”. Wtedy obsuszamy go na bibule i dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy są już podsmażone, wsypujemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem i oliwkami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możemy dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skórkę cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.
|